Vzdrževanje vode

V nadaljevanju je naveden “recept” za vzdrževanje vode v masažnem bazenu, kateri je primeren za masažne bazene z vgrajenim ozonatorjem, oz. če v masažnem bazenu sploh ni vgrajenega sistema za dezinfekcijo. V primeru kakšnega drugega sistema dezinfekcije (npr. elektroliza na osnovi klora ali broma) je potrebno biti pri določenih kemikalijah zelo pazljiv, da ne pride do neželenih reakcij. Pri tem je potrebno opozoriti, da tak recept ne zagotavlja 100% rezultatov ustrezne čistosti, bistrosti in neoporečnosti vode, saj so le ti v veliki meri odvisni od kakovosti in kemijske sestave vode, ki se uporablja ob polnjenju masažnega bazena.

Uporaba navedenega recepta bo dala ustrezne rezultate v večini primerov, v primerih, kjer pa ta recept ne bi bil uspešen, pa je potrebno izvesti podrobno kemijsko analizo vode (preveriti vsebnost kalcijevih in magnezijevih soli, klora, nitratov, aluminija, bakra, železa, izmeriti kislost, …) in nato uporabiti posebna sredstva, kot so sredstva za zniževanje ali zviševanje pH vrednosti, demineralizatorje, ipd. V kolikor se vam kljub temu, da ste redno skrbeli za kvaliteto vode zgodi, da voda po videzu ali vonju ni več takšna kot želite, si lahko pomagate s tabelo na koncu strani, ki vam daje predloge, kaj storiti v določenem primeru.

I. OB NOVEM POLNJENJU MASAŽNEGA BAZENA Z “NOVO” VODO:

Uravnajte pH vrednost vode! Vsi dodatki, ki jih boste dodajali k vodi ne bodo imeli želenega učinka, če ne boste predhodno uravnali pH vrednosti vode. Ta del je zato ključnega pomena. V Sloveniji imamo trdo vodo z visoko pH vrednostjo, zato bo najverjetneje treba pH vrednost vode znižati. Idealna pH vrednost vode je v območju med 7,2 do 7,8. Zato najprej s testerjem za merjenje izmerite pH vrednost. Za testiranje uporabite testne lističe Test Strips 3+, s katerimi lahko preverite vrednost prostega Klora, pH in alkalnost.

Ker bo skoraj gotovo pH vrednost previsoka, je potrebno le to znižati. Za to uporabite sredstvo za zniževanje pH vrednosti in sicer pH minus granulat ali tekoči pH Minus. Na sredo bazena v vodo dodajte ustrezno količino granulata ali tekočine pH minus (10 ml tekočine na 1000 l vode zniža pH vrednost za 0,2).

POMEMBNO! Ob gretju vode v masažnem bazenu se bo pH vrednost ponovno dvignila, zato je potrebno čez par ur ponovno izmeriti pH vode in ga po potrebi ponovno znižati. Vajo nato ponovite še vsaj enkrat v istem dnevu in jo nato nadaljujete še naslednja dva dni, ko se bo pH vrednost vode približno ustalila. 

II. REDNI PROGRAM VZDRŽEVANJA IN ČIŠČENJA (TEDENSKO):

Dodajte sredstvo AQUA EXCELLENT All In One! Tekočina Aqua Excellent All in One je okolju prijazno sredstvo za vzdrževanje čiste in bistre vode. Tekočina All In One bo preprečila, da bi se v vodi prisoten vodni kamen odlagal na školjki bazena, ceveh, grelec. Te, kalcije obloge je v masažnem bazenu zelo enostavno zaznati, saj postane školjka masažnega bazena na otip “hrapava” oz. občutek je, kot bi potegnili po smirkovem papirju. Te obloge pa so (zraven zelo neprijetnega občutka) tisto naravno okolje v (oz. na) katerem se bakterije ter drugi mikroorganizmi najraje razvijajo, zato je zelo pomembno, da se nastajanje kalcijevih oblog prepreči. Še več, sredstvo All in One bo poskrbelo, da se bo v bazenih, kjer so obloge vodnega kamna že prisotne, le te pričele “topiti”. Zraven tega v veliki meri skrbi za stabilizacijo pH vrednosti vode ter razgrajuje Bio-film, ki ga ustvarijo bakterije. Na plastenki je natančno navedeno, koliko ml tekočine je potrebno tedensko dodati v vodo masažnega bazena. Okvirno je to 10 ml tekočine na 100 litrov vode v masažnem bazenu. Primer: v bazen kapacitete 1500 litrov dodate tedensko 150 ml tekočine Aqua Excellent All in One in vklopite vodno črpalko za 2 minuti, da se tekočina dobro premeša z vodo.

Dodajte hitrotopni klor granulat in klor pastile! Takoj naslednji dan (dan za tem, ko ste dodali Aqua Excellent All in One) dodajte pol čajne žličke hitrotopnega klor granulata (najbolje je dodati Klor Plus, ki je obogaten s kisikom). Granulat najprej raztopite v plastični posodici, v katero najprej dodate vodo. Raztopljen granulat (tekočino) nato vlijte v bazen (najbolje v predel, kjer so nameščeni filtri), ter vklopite vodno črpalko za 2 minuti, da se klor “vsrka” v filter. Pomembno je, da dodate klor naslednji dan po Aqua Excellent All in One, saj s tem dosežete optimalni učinek. Aqua Excellent All in One bo namreč razgradil Bio-film bakterij in te bodo naslednji dan najbolj dovzetne za dezinfekcijsko sredstvo. Hitrotopni klor granulat (pol čajne žličke) dodajte tudi po tem, ko je bil masažni bazen zelo obremenjen (več kopalcev hkrati) ali če opazite, da postaja voda v masažnem bazenu motna. Uporabite tudi klor pastile ali tablete (ki jih dobite v paketu z Aqua Excellent All in One) in jih dodajate v priložen počasi sproščujoč razdeljevalnik (Dispenser). Naslednjo klor pastilo dodajte še preden se prejšnja povsem raztopi.

POMEMBNO! Klor pastil ali tablet ne smete nikoli vreči direktno v masažni bazen, saj lahko poškodujejo kovinske dele masažnega bazena. Zraven rednega izvajanja zgoraj navedene dezinfekcije se priporoča, da na vsaj vsakih 14 dni izvedete klor šok in sicer s hitrotopnim klor granulatom.

III. VSAJ DVAKRAT MESEČNO OČISTITE KARTUŠNE FILTRE:

Vzemite filtre iz filtrirne enote in jih položite v vedro, v katero nalijete 10 litrov vroče vode. V vodo nato dodate dve merici praška Aqua Excellent Filter Cleaner. Filtre nato pustite v raztopini vsaj 1 uro in pol. Nato filtre temeljito operite pod toplo tekočo vodo, da ne bi kasneje pri uporabi teh filtrov prihajalo do penjenja vode. Posebej je pomembno, da dobro operete predele med režami filtra. To lahko naredite s pomočjo visokotlačnega vodnega čistilnika – wap (curek vode naj ne bo ozek, saj bi lahko poškodoval filter) ali pa s posebno krtačko za čiščenje filtrov (Water Wand), ki jo priključite na običajno vrtno cev in vodovodno omrežje. Priporočljivo je, da tako očiščene filtre osušite in jih uporabite pri naslednji menjavi filtrov. Za tak način dela je potrebno imeti pri roki tudi rezerve filtre.

IV. BISTRENJE VODE IN ODSTRANJEVANJE OBLOG NA ŠKOLJKI MASAŽNEGA BAZENA:

V kolikor opazite, da voda v masažnem bazenu kljub zgoraj navedenim postopkom ni povsem bistra, potem po potrebi dodajte sredstvo za bistrenje vode Aqua Excellent Bright and Clear. Za enkratno bistrenje vode dolijte v vodo 100 ml (najbolje v času aktivne filtracije). V tem času se prične aktivno tvoriti pena, ki na sebe vleče mikro delce ki v vodi povzročajo motnost. Voda bo ponovno kristalno čista čez nekaj ur oziroma po enem ali dveh opravljenih filtracijskih ciklusih.

V primeru intenzivne uporabe masažnega bazena se lahko na školjki masažnega bazena (tik nad vodno gladino) ustvarijo obloge (ostanki olj in umazanije, ki jih ne uspe prestreči filter). Le te najlažje odstranite s sredstvom Spa Citrus Cleaner, ki je narejeno na osnovni bazi limone in je kot tako namenjeno razmaščevanju madežev na školjki ali drugih delih masažnega bazena.

V. PROBLEMI, KI LAHKO NASTANEJO Z VODO IN KAKO JIH REŠITI:

Motna voda

Umazan (zamašen) filter Očistite kartušni filter
Prisotnost olj ali organskih snovi Izvedite kisikov dezinfekcijski šok (oksidacija)
Nepravilna (nezadostna) dezinfekcija Dodajte dezinfekcijsko sredstvo (npr. klor)
Prekomerno uporabljena ali stara voda Izpraznite bazen in ga napolnite s svežo vodo

Neprijeten vonj

Prekomerna prisotnost organskih snovi Izvedite kisikov dezinfekcijski šok (oksidacija)
Nepravilna (nezadostna) dezinfekcija Dodajte dezinfekcijsko sredstvo (npr. klor)
Nizek pH vode Zvišajte vrednost pH s tekočino pH plus

Vonj po kloru

Prekomerna vrednost kloraminov Izvedite kisikov dezinfekcijski šok (oksidacija)
Nizek pH vode Zvišajte vrednost pH s tekočino pH plus

Vonj po plesni

Razmnoževanje alg ali bakterij Izvedite močan klorov šok (oksidacija)

Madeži na školjki

Ostanki olj in umazanije S pomočjo krpe in sredstva Citra Bright odstranite madeže.

Alge v bazenu

Visoka vrednost pH vode Znižajte pH vode in izvedite klor šok
Nizka koncentracija dezinfekcijskega sredstva Izvedite klor šok in vzdržujte primerno koncentracijo dezinfekcijskega sredstva

Pekoče oči

Nizka vrednost pH vode Zvišajte pH vode s tekočino pH plus
Nizka koncentracija dezinfekcijskega sredstva Izvedite klor šok in vzdržujte primerno koncentracijo dezinfekcijskega sredstva

“Srbeča” koža

Oporečna voda (prevelika prisotnost mikroorganizmov) Izvedite klor šok in vzdržujte primerno koncentracijo dezinfekcijskega sredstva
Vrednost prostega klora je nad 5 ppm (delcev na milijon) Pred uporabo bazena naj vrednost prostega klora pade pod mejo 5 ppm

Madeži v vodi

Alkalnost in/ali pH vrednost vode sta prenizka Uravnajte alkalnost in/ali pH vrednost vode
Voda vsebuje železo ali baker Uporabite sredstvo za nevtralizacijo kovin

Vodni kamen

Preveč kalcija ali pH vrednost vode je previsoka Uravnajte alkalnost in/ali pH vrednost vode